Singeldingen

WAT IS SINGELDINGEN?

Singeldingen is een terras in het gras naast een zomerkiosk met een vrolijke programmering. Het is een initiatief voor en door buurtbewoners die een ontspannen buitenplek in de wijk maken. De kiosk staat in 2015 tussen de meivakantie en de zomervakantie in het Heemraadspark (naast de speeltuin met de hoge glijbaan). Je kunt er terecht voor goede koffie en lokaal lekkers.

DE GESCHIEDENIS

Singeldingen is in de zomer van 2008 gestart als ontspannen ontmoetingsplek langs de Heemraadssingel.

De eerste twee seizoenen gebeurde dit met een mobiele kiosk die elke ochtend en avond naar en van de plek werd gereden. Aan het eind van het tweede seizoen werd de vaste kiosk in gebruik genomen naar ontwerp van SUB office. Kamperen bleef het nog steeds, want stroom kwam ‘uit de boom’ en water werd in jerrycans aangevoerd. Dankzij de deelgemeente heeft Singeldingen vanaf het vierde seizoen, 2012, eigen stroom, water en afvoer.

(Financiële) steun Singeldingen wordt mogelijk gemaakt doordat veel buurtbewoners zich vrijwillig inzetten, door financiële bijdragen van de deelgemeente en verschillende fondsen en door bijdragen in natura. Singeldingen groeit en kan elke steun gebruiken.

Singeldingen in de prijzen In 2010 was Singeldingen ‘opvaller’ bij de Rotterdamse Vrijwilligersprijs: “De jury is vooral te spreken over de mate waarin dit een project is voor en door de buurt; deelnemers worden vaak vrijwilligers. Het vergroot de saamhorigheid in deze diverse en gemengde omgeving en dat verbetert de leefbaarheid aanzienlijk.”

Daarnaast is de kiosk genomineerd voor de Urban Intervention Award (Berlijn),  de UrbanInform Competition (Zurich) en de Rotterdamse Architectuurprijs 2011. In 2013 was Singeldingen het populairste buurtinitiatief van Rotterdam in de race naar de Kroonappels van het Oranjefonds.

Singeldingen heeft veel enthousiasme teweeg gebracht. We duiken regelmatig op als voorbeeld van een geslaagd buurtinitiatief.